Proemevlaai/pruimenvlaai
Deeg:
200 gram bloem
snufje zout
20 gram verse gist
15 gram boter
2 eetlepels olijfolie
1 deciliter melk
2 eetlepels (basterd)suiker
1 eidooier
Vulling:
1 kg bakpruimen
30 g suiker
Deeg maken:
Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven
Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, olie, suiker en het ei erbij
Schenk het gist/melk-mengsel erbij
Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek
Vorm vullen:
Was de kwetsen en snijd ze in vieren
Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door
Rol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaivorm bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)
Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen
Prik het deeg hier en daar in met een vork
Verdeel de kwetsen over de bodem: dakpansgewijs, in cirkels
Pruimenvlaai bakken:
Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
Ovenstand: Elektrisch 230° - Hetelucht 190° - Gasoven stand 5-6
Baktijd: 25 minuten
Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt
Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm
Haal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster
Strooi na iets afkoelen de suiker over de pruimen