Proemevlaai/pruimenvlaai

Deeg:

               200 gram bloem

               snufje zout

               20 gram verse gist

               15 gram boter

               2 eetlepels olijfolie

               1 deciliter melk

               2 eetlepels (basterd)suiker

               1 eidooier

Vulling:

               1 kg bakpruimen

               30 g suiker

 

Deeg maken:

Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op

Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven

Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, olie, suiker en het ei erbij

Schenk het gist/melk-mengsel erbij

Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken

Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij

Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek

Vorm vullen:

Was de kwetsen en snijd ze in vieren

Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door

Rol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaivorm bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter)

Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen

Prik het deeg hier en daar in met een vork

Verdeel de kwetsen over de bodem: dakpansgewijs, in cirkels

Pruimenvlaai bakken:

Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven

Ovenstand: Elektrisch 230° - Hetelucht 190° - Gasoven stand 5-6

Baktijd: 25 minuten

Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt

Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere

De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm

Haal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster

Strooi na iets afkoelen de suiker over de pruimen